Srí Lanka  
Zafír körút magyar idegenvezetővel + all inclusive nyaralás az óceánparton 

időpont: 2023 február 11 - 22

utazás: Emirates légitársaság menetrend szerinti járataival

 

Ha érdekel egy távoli kultúra, ha érdekel a több mint 2500 éves kőbe vésett történelem, ha szeretnél különleges növény és állatvilágot látni, ha még nem láttad, hogy hol termesztik és hogy gyártják a világ legjobb minőségű teáját, ha szeretnél februárban meleg helyen nyaralni, tarts velünk és ismerkedj meg ezzel a különleges országgal!

 

Program:

1. nap / február 11. Budapest – Dubai – Colombo
Találkozás a Liszt Ferenc repülőtéren délben. Utazás az Emirates menterdnszerinti járataival, Dubai átszállással Sri Lankára. Repülés idő: Budapest – Dubai 5 óra 10 perc / Dubai – Colombo 4 óra 15 perc.

 

2. nap / február 12. Colombo repülőtér – Dambulla
Reggeli órákban (08.25-kor) érkezés Colombo-ba, a Bandaranaike Nemzetközi repülőtérre. Találkozás a helyi idegenvezetővel, aki velünk lesz a körutazás alatt, majd indulás Dambullába, útközben rövid megállókkal.
Késő délután az egyedülálló Dambulla-i sziklatemplom megtekintése.
Dambulla (Unesco világörökség): ez a hatalmas sziklatömb méltóságteljesen emelkedik ki a Srí Lanka-i tájból. A sziklába vésett barlang volt a 14 évig száműzetésben élő Walagamba király menedéke. Trónra való visszatérése után (ie. I. század) a király megépítette Dambulla híres sziklatemplomát, ami ma már a világörökség része. Barlangjaiban 2000 m2-n számos falfestmény és szobor található. Öt különálló barlangjában mintegy 150 szobor, köztük a 15 méteres Buddha várja évszázadok óta türelemmel az utazót.
Vacsora és szállás az Amaya Lake szállodában.

 

3. nap / február 13. Dambulla – Polonnaruwa – Minneriya/Hurulu
Reggeli után meglátogatjuk Sri Lanka második ősi fővárosát, Polonnaruwát. A sportosabbak bérelt kerékpárral is megnézhetik az archeológiai területet.
Polonnaruwa (Unesco világörökség): egykor Sri Lanka középkori fővárosa, napjainkban műemlékek, szobrok, régi templomok széles tárháza. A romok között sétálgatva egy időutazáson érzi magát az idelátogató. A város Anuradhapura pusztulása után vette át a vezető szerepet, ám rövid virágzása után a folytonos támadásoknak köszönhetően hamar hanyatlásnak indult. A rövid, de viharos történelme ellenére nagyon sok építészeti emléket hagyott hátra. Gal Vihara (Kőtemplom) komplexuma az egyik legjelentősebb látnivaló, ahol három nagyméretű, egyetlen szikladarabból kifaragott Buddha szoborban gyönyörködhetünk (álló, ülő és fekvő Buddha). További látnivalók: Királyi Palota, Tanácsterem, a kőből épült Lótusz fürdő, a nagy Parakramabahu király által építtetett Parakrama Samudraya tó és a király szobra.

Polonnaruwa meglátogatása után kirándulás a Minneriya Nemzeti Parkba.
A parkot jeeppel és helyi sofőrrel fedezzük fel.
Minneriya Nemzeti Park: A park Sigiriya közelében található, kb. 9 hektáros területen. Számos növény- és állatfaj található meg a park területén. Elefánt és szarvas csordákkal, majmokkal, mongúzokkal, leopárdokkal, valamint krokodilokkal, óriáskígyókkal, teknősbékákkal találkozhatunk utunk során. Nagyságrendileg 160 madárfaj, 9 kétéltű, 25 hüllő és több mint 78 pillangófaj található a Nemzeti Parkban. Amennyiben az elefántok vonulása miatt indokolt, a Minneriya helyett az egyik szomszédos parkot látogatjuk meg – pl. Hurulu Eco Park.

Vacsora és szállás az Amaya Lake szállodában.


4. nap / február 14 Dambulla – Sigiriya
Reggeli a szállodában, majd különleges sziklaerőd megmászása.
Sigiriya-i Sziklaerőd (Unesco Világörökség): a síkságból meredeken kiemelkedő sziklatömb vélhetőleg az egyik legemlékezetesebb hely a Srí Lankára látogató turisták számára. A 200 méter magas szikla tetejére Kasyapa király építtette bevehetetlen fellegvárát az 5. században, ahol 18 évig uralkodott. Halála után a hely buddhista szerzetesek remetelakjául szolgált. A kolostor együttesben sziklatemplomok, fürdők, tavak és Ázsia legrégebbi tervezett kertjei találhatók. Itt láthatóak a világörökség részét képező "Sigiriya-i asszonyok" freskók, a tükörfal, az Oroszlán terasz, valamint a Vízikert.

A sziklaerőd megmászása után visszatérés a szállodába. Délután szabadidő a szállodában.

Vacsora és szállás az Amaya Lake szállodában.

 

5. nap / február 15 Dambulla – Matale – Kandy
Reggeli után utazás Mataleba, ahol egy fűszerkertet látogatunk meg.
Fűszer – évszázadokon keresztül Srí Lanka legfontosabb export terméke, a mai napig nagyon sok családi gazdaság foglalkozik a termelésével. Fahéj, gyömbér, bors, vanília, szerecsendió, kardámom, gumifa, kakaó a legismertebb itt termő fűszerek.


Továbbutazás Kandybe, a hegyi fővárosba, ahol rövid városnézés után a Buddhista világ egyik legfontosabb zarándokhelyét, a Szent Fog Templomot látogatjuk meg.
Kandy (Unesco világörökség): a festői Kandy az ország második legnépesebb városa, Srí Lanka kulturális fővárosa. Hegyekkel és teaültetvényekkel övezett tágas völgyben fekszik 490 méter magasságban és központjában egy hosszan elnyúló mesterséges tó helyezkedik el, melyet 1798-ban az utolsó Sinhala király építtetett. A királyok utolsó fellegvára az ország legszebb településeként is ismert. A városban a kulturális látnivalók mellett számos lehetőség nyílik a vásárlásra: drágakövek, kézműves tárgyak, selymek csábítják a boltokba a turistákat.


Szent Fog Templom: Kandy az egyik legnagyobb buddhista zarándokhely. Az egykori Királyi Palotában található Dalada Maligawa, azaz a Szent Fog Temploma, ahol a buddhizmus egyik legszentebb ereklyéjét, Buddha fogát őrzik. A szent fog a történelem során a királyi jelvényekkel azonos fontosságúnak számított, így mindig az aktuális uralkodó lakhelye mellett lévő szentélyben helyezték el. Első helye Anuradhapurában volt, majd mindig vándorolt a mindenkori uralkodó székhelyével együtt. 1600-as évek óta mind a mai napig Kandyben őrzik.

A Templom meglátogatása után lehetőség van egy tradicionális táncbemutató megtekintésére.
Kandy táncbemutató: tradicionális, az ősi, királyi időket felelevenítő Srí Lanka-i táncok. A táncosok hagyományos népviseletben, színes, festett maszkokban adják elő ünnepi táncaikat. A dobok hangja, a fantasztikus forgatag teljesen elvarázsolja a nézőt. Befejezésül tűznyelők, tűzön járók szórakoztatják a látogatókat.

Vacsora és szállás Kandyben az Amaya Hills szállodában.


6. nap / február 16 Kandy – Peradeniya – Nuwara Eliya
Reggeli a szállodában majd Peradeniyaban Ázsia egyik legszebb botanikus kertjének - Peradeniya Királyi botanikus kert – a meglátogatása.
Peradeniya: az 1821-ben alapított botanikus kert most 140 hektáron terül el Sri Lanka leghosszabb folyója, a Mahaweli mellett. Eredetileg azért hozták létre, hogy növénynemesítéssel és honosítással kísérletezzenek. Napjainkban a világ egyik leggazdagabb botanikus kertje, ahol 4000 féle növényt tartanak számon. Legfőbb attrakciója az orchidea-ház, ahol több száz orchidea virágzik és illatozik.

Déli órákban tovább utazás a hegyek közé, Nuwara Eliyaba. Utunk gyönyörű tájon vezet keresztül, vízesések és végeláthatatlan teaültetvények között.
Tea – Sri Lanka (Ceylon) Kenyát és Indiát megelőzve ma a világ legnagyobb tea exportőre. A teatermelés körülbelül 200 évvel ezelőtt kezdődött, miután egy járvány miatt tönkrementek a kávéültetvények. A legjobb teaültetvények a 2000 méteres hegyek között találhatóak.

Késő délután megérkezés Nuwara Eliyaba
Nuwara Eliya – jelentése: “fények városa”, vagy ahogy manapság nevezik “Kis Anglia”. A város 1890 méter magasan fekszik. Itt a levegő mindig tiszta, hűvös, 10 – 15 C, sokszor ködös, esős. Ne felejtsünk berakni egy pulóvert és egy esőkabátot a csomagba. Az angol gyarmatosítók kikapcsolódni jártak ide. A sziget tehetősebb lakossága mai napig itt tölti szabadságát. Felejthetetlen emléket hagynak az erre járókban az idevezető út csodálatos vízesései, hegyei. Itt található a világ egyik legrégebbi – több mint 120 éves - golfklubja, valamint Ázsia egyik legkülönlegesebb 18 lyukú golfpályája.

Nuwara Eliyába érkezés után lehetőség egy tradicionális „5 órai” teára a híres Nuwara Eliya Grand Hotelben.
Vacsora és szállás az Araliya Red szállodában.

7. nap / február 17 Nuwara Eliya – Teagyár – Óceánpart
Reggeli után utazás az óceánpartra, útközben egy TEA gyár és teaültetvény meglátogatása.
A Kitulgala folyón fakultatív lehetőség egy rafting túrára. Bárki bátran vállalkozhat rá, a rafting hajók, több személyes gumihajók, képzett és gyakorlott kormányossal. További érdekesség, hogy itt forgatták egykor, a 8 Oscar díjjal kitüntetett, jól ismert „Híd a Kwai folyón” című filmet.
Vacsora és szállás a RIU Ahungalla szállodában.

8. nap / február 18 Ahungalla / óceánpart
Pihenés a szállodában
szállás: Hotel RIU Ahungalla – all inclusive ellátás

9. nap / február 19 Ahungalla – Galle – Madu folyó
Kirándulás a Galle-ba, hajószafari a Madu folyón és egy teknős keltető meglátogatása
GALLE – a kikötőváros (Unesco Világörökség): a szigetország délnyugati csücskében fekszik Galle kikötővárosa, mely európai stílusú óvárosával és ódon erődítményével a gyarmati időszak kimagasló jelentőségű emléke. A Galle-i öböl a legjobb kikötőhely a nyugati parton, így már a hajózás kezdeti időszakában kialakult egy település. A városban megfordultak a kínai, majd az arab kereskedők is, akik drágakövekkel, elefántcsonttal és fűszerrel kereskedtek. 1505-ben az első portugál hajók horgonyt vetettek partjainál, majd kisebb erődítményt emeltek védelmére. 1640-ben a hollandok kiszélesítették a védelmi árkokat és masszív falakkal övezett, tömör bástyákkal uralt erődöt létesítettek. Az erődítmény falain belül olyan fontos látnivalók találhatóak, mint a holland református templom és temető. A város további nevezetességei a holland Groote Kerk, azaz Nagytemplom; a Régi Kapu; a Tengerészeti Múzeum és a Nemzeti Múzeum.

Ha időnk engedi, meglátogatunk egy holdkő bányát, majd utunk következő megállója a Madu folyó. A környék egyik legfontosabb folyóján, a Madun hajózva nagyon gazdag növény és állatvilágot figyelhetünk meg. Ha szerencsénk van láthatunk varánuszt, majmokat, papagájokat, megállunk a fahéj szigeten, valamint a halászok mólóján.

Mielőtt visszatérünk a szállodába, meglátogatunk egy teknős keltetőt is. Sri Lanka déli, délnyugati partján jelenleg 18 teknős keltető/teknős menedék van, ha itt járunk mindenképpen érdemes meglátogatni az egyiket.
Teknős menedék: a teknős keltetők legfontosabb küldetése, hogy minél több kisteknős kikeljen a tojásokból, védett helyet biztosítanak számukra az első pár napban, majd gondoskodnak arról, hogy a kikelt kisteknősökből minél több jusson el biztonságban a nyílt óceánba. Ezekben a teknős menedékekben emellett gyógyítanak sérült és beteg teknősöket is, majd gyógyulás után visszaengedik őket az óceánba.

Vacsora és szállás a RIU Ahungalla szállodában.

10. nap / február 20 Ahungalla / óceánpart
Pihenés a szállodában
szállás: Hotel RIU Ahungalla – all inclusive ellátás

11. nap / február 21 Ahungalla / óceánpart
Pihenés a szállodában

szállás: Hotel RIU Ahungalla – all inclusive ellátás

Vacsora után, este 21.30-kor transzfer a repülőtérre, majd hazautazás. A szobák egészen a hazautazásig rendelkezésünkre állnak, az all inclusive fogyasztás is egészen az indulásig a rendelkezésünkre áll. Éjfél körül érkezés a repülőtérre. Check-in, majd hazautazás.

12. nap / február 22 Budapest
Hazautazás Dubai átszállással az Emirates járataival. Érkezés Budapestre 13.35-kor.

****************************************************************************************************

szállások:
- Dambulla – Amaya Lake Hotel / standard villa https://www.amayaresorts.com/amayalake/
- Kandy – Amaya Hills / standard szoba https://www.amayaresorts.com/amayahills/
- Nuwara Eliya – Araliya Red / standard szoba https://www.araliyaresorts.com/araliya-red/
- Ahungalla – Riu / oldalról óceánra néző https://www.riu.com/en/hotel/sri-lanka/ahungalla/hotel-riu-sri-lanka/

megjegyzés:
- felár ellenében van lehetőség magasabb kategóriájú szobát foglalni.
- a körutazáson a szálloda változtatás jogát fenntartjuk, azonos vagy magasabb minőségű szállodára

ellátás:
- félpanzió (reggeli és vacsora) a körutazáson és all inclusive az óceánparton
- első szolgáltatás vacsora, utolsó szolgáltatás vacsora

ár: 970 000 Ft/fő – kétágyas szobában
egyágyas felár: 239 000 Ft/fő
felnőtt pótágyon: 899 000 Ft/fő
gyermek pótágyon (12 éves korig): 839 000 Ft/fő

tartalmazza:
- repülőjegy és illetékek az Emirates járataival turista osztályon
- szállás kétágyas szobában – 5 éjszaka a körutazáson és 4+1 éjszaka a Riu szállodában
- körutazás a program szerint
- magyar csoportvezető
- helyi idegenvezető
- közlekedés légkondicionált autóbusszal

NEM tartalmazza:
- utasbiztosítás – külön köthető (javasolt)
- útlemondási biztosítás – külön köthető (javasolt)
- vízumdíj: 50 USD/fő
- belépőjegyek a program szerint: kb. 150 USD/fő – helyszínen fizetendő
- borravaló a helyi idegenvezetőnek és a buszsofőrnek a körutazás alatt (javasolt borravaló kb. 8 USD/utas/nap)
- italok az étkezésekhez a körutazás alatt
- ebéd a körutazás alatt
- egyéb személyes költségek

Sri Lanka beutazási feltételek – magyar állampolgároknak:
- beutazástól számítva még legalább 6 hónapig érvényes útlevél
- 2 db üres oldal az útlevélben
- vízum – utasainknak előre elkészítjük, ügyintézési díj nincs, csak vízumdíj / 50 USD/fő
- jelenleg sem teszt, sem covid oltás nem előírás, ettől függetlenül covid oltás megléte javasolt
- Sri Lankára semmilyen kötelező védőoltás nincs

 

árfolyam:
Az árak a teljes összeg fizetésének napján érvényes, maximum 385 Ft/USD MNB középárfolyamig érvényesek.

Infóvonal

Hívjon minket bizalommal:

+36 1 266 9911, +36 20 438-9910

lupustravel@lupustravel.hu