Körutazás magyar idegenvezetővel + nyaralás az óceánparton 
időpont: 2024 augusztus 15-26. GARANTÁLT INDULÁS!
utazás: Turkish Airlines légitársaság menetrend szerinti járataival

Ha érdekel egy távoli kultúra, ha érdekel a több mint 2500 éves kőbe vésett történelem, ha szeretnél különleges növény és állatvilágot látni, ha még nem láttad, hogy hol termesztik és hogy gyártják a világ legjobb minőségű teáját, ha megnéznéd a Buddhisták legfontosabb ünnepét, tarts velünk és ismerkedj meg ezzel a különleges országgal!

 

 

Program:

1. nap  Budapest – Isztambul – Colombo
Találkozás a Liszt Ferenc repülőtéren a délutáni órákban. Utazás a Turkish Airlines menetrendszerinti járataival, Isztambuli átszállással Sri Lankára. 

 

2. nap  Colombo repülőtér – Pinnawala - Sigiriya

A délelőtti órákban érkezés Colombo-ba, a Bandaranaike Nemzetközi repülőtérre. Találkozás a helyi idegenvezetővel, aki velünk lesz a körutazás alatt, majd indulás a Pinnawala elefánt árvaházhoz útközben rövid megállókkal.

Vacsora és szállás Sigiriyaban.

 

3. nap Sigiriya  – Polonnaruwa – Minneriya
Reggeli után meglátogatjuk Sri Lanka második ősi fővárosát, Polonnaruwát. A sportosabbak bérelt kerékpárral is megnézhetik az archeológiai területet.
Polonnaruwa (Unesco világörökség): egykor Sri Lanka középkori fővárosa, napjainkban műemlékek, szobrok, régi templomok széles tárháza. A romok között sétálgatva egy időutazáson érzi magát az idelátogató. A város Anuradhapura pusztulása után vette át a vezető szerepet, ám rövid virágzása után a folytonos támadásoknak köszönhetően hamar hanyatlásnak indult. A rövid, de viharos történelme ellenére nagyon sok építészeti emléket hagyott hátra. Gal Vihara (Kőtemplom) komplexuma az egyik legjelentősebb látnivaló, ahol három nagyméretű, egyetlen szikladarabból kifaragott Buddha szoborban gyönyörködhetünk (álló, ülő és fekvő Buddha). További látnivalók: Királyi Palota, Tanácsterem, a kőből épült Lótusz fürdő, a nagy Parakramabahu király által építtetett Parakrama Samudraya tó és a király szobra.

Polonnaruwa meglátogatása után kirándulás a Minneriya Nemzeti Parkba.
A parkot jeeppel és helyi sofőrrel fedezzük fel. A vadvilág szerelmeseinek ez lesz a para­dicsom, ebben az időszakban, ha az időjárás engedi, van esély arra, hogy egyidőben akár 2-300 elefánt is érkezik a vízpartra és a zsenge hajtásokból táplálkoznak.
Minneriya Nemzeti Park: A park Sigiriya közelében található, kb. 9 hektáros területen. Számos növény- és állatfaj található meg a park területén. Elefánt és szarvas csordákkal, majmokkal, mongúzokkal, leopárdokkal, valamint krokodilokkal, óriáskígyókkal, teknősbékákkal találkozhatunk utunk során. Nagyságrendileg 160 madárfaj, 9 kétéltű, 25 hüllő és több mint 78 pillangófaj található a Nemzeti Parkban. 

Vacsora és szállás Sigiriyaban.


4. nap Sigiriya
Reggeli után a különleges Sigiriya Sziklaerőd megmászása következik, ami az UNESCO világörökség része.
Sigiriya-i Sziklaerőd (Unesco Világörökség): a síkságból meredeken kiemelkedő sziklatömb vélhetőleg az egyik legemlékezetesebb hely a Srí Lankára látogató turisták számára. A 200 méter magas szikla tetejére Kasyapa király építtette bevehetetlen fellegvárát az 5. században, ahol 18 évig uralkodott. Halála után a hely buddhista szerzetesek remetelakjául szolgált. Itt láthatóak a világörökség részét képező "Sigiriya-i asszonyok" freskók, a tükörfal, az Oroszlán terasz, valamint a Vízikert - mely Ázsia egyik legrégebbi tervezett kertje fürdőkkel, tavakkal, szökőkutakkal. 

A sziklaerőd megmászása után visszatérés a szállodába.

Délután szabadidő a szállodában, vagy lehetőség van egy főzőprogramon való részvételre. Ára 30 USD.

Vacsora és szállás Sigiriyaban.

 

5. nap Sigiriya – Matale – Kandy
Reggeli után utazás Mataleba, ahol egy fűszerkertet látogatunk meg.
Fűszer – évszázadokon keresztül Srí Lanka legfontosabb export terméke, a mai napig nagyon sok családi gazdaság foglalkozik a termelésével. Fahéj, gyömbér, bors, vanília, szerecsendió, kardámom, gumifa, kakaó a legismertebb itt termő fűszerek.


Továbbutazás Kandybe, a hegyi fővárosba, ahol rövid városnézés után a Buddhista világ egyik legfontosabb zarándokhelyét, a Szent Fog Templomot látogatjuk meg.
Kandy (Unesco világörökség): a festői Kandy az ország második legnépesebb városa, Srí Lanka kulturális fővárosa. Hegyekkel és teaültetvényekkel övezett tágas völgyben fekszik 490 méter magasságban és központjában egy hosszan elnyúló mesterséges tó helyezkedik el, melyet 1798-ban az utolsó Sinhala király építtetett. A királyok utolsó fellegvára az ország legszebb településeként is ismert. A városban a kulturális látnivalók mellett számos lehetőség nyílik a vásárlásra: drágakövek, kézműves tárgyak, selymek csábítják a boltokba a turistákat.


Szent Fog Templom: Kandy az egyik legnagyobb buddhista zarándokhely. Az egykori Királyi Palotában található Dalada Maligawa, azaz a Szent Fog Temploma, ahol a buddhizmus egyik legszentebb ereklyéjét, Buddha fogát őrzik. A szent fog a történelem során a királyi jelvényekkel azonos fontosságúnak számított, így mindig az aktuális uralkodó lakhelye mellett lévő szentélyben helyezték el. Első helye Anuradhapurában volt, majd mindig vándorolt a mindenkori uralkodó székhelyével együtt. 1600-as évek óta mind a mai napig Kandyben őrzik.

Tartózkodásunk egybeesik az ESALA Perahera fesztivál idejével, így a délután és az este folya­mán megtekinthetjük a díszes felvonulást. Az ünnepség meg­tartására 38 törvényt állapítottak meg, ami alapján a várost fel kellett díszíteni. A település lakóinak rizst, virágokat és olajlám­pákat kell felajánlani, és a szent ereklyét kell a városban körbe­hordozni 5 napon át. Mi szerencsések leszünk és az utolsó napok legnagyobb eseményeibe csöppenünk bele. Zenészek, tánco­sok és feldíszített elefántok felvonulását nézhetjük meg. Biztos, hogy a látnivalók felejthetetlen élményt fognak nyújtani min­denkinek.

Vacsora és szállás Kandyben.


6. nap  Kandy – Peradeniya – Nuwara Eliya
Reggeli a szállodában majd Peradeniyaban Ázsia egyik legszebb botanikus kertjének - Peradeniya Királyi botanikus kert – a meglátogatása.
Peradeniya: az 1821-ben alapított botanikus kert most 140 hektáron terül el Sri Lanka leghosszabb folyója, a Mahaweli mellett. Eredetileg azért hozták létre, hogy növénynemesítéssel és honosítással kísérletezzenek. Napjainkban a világ egyik leggazdagabb botanikus kertje, ahol 4000 féle növényt tartanak számon. Legfőbb attrakciója az orchidea-ház, ahol több száz orchidea virágzik és illatozik.

Déli órákban tovább utazás a hegyek közé, Nuwara Eliyaba. Utunk gyönyörű tájon vezet keresztül, vízesések és végeláthatatlan teaültetvények között.
Tea – Sri Lanka (Ceylon) Kenyát és Indiát megelőzve ma a világ legnagyobb tea exportőre. A teatermelés körülbelül 200 évvel ezelőtt kezdődött, miután egy járvány miatt tönkrementek a kávéültetvények. A legjobb teaültetvények a 2000 méteres hegyek között találhatóak.

Késő délután megérkezés Nuwara Eliyaba
Nuwara Eliya – jelentése: “fények városa”, vagy ahogy manapság nevezik “Kis Anglia”. A város 1890 méter magasan fekszik. Itt a levegő mindig tiszta, hűvös, 10 – 15 C, sokszor ködös, esős. Ne felejtsünk berakni egy pulóvert és egy esőkabátot a csomagba. Az angol gyarmatosítók kikapcsolódni jártak ide. A sziget tehetősebb lakossága mai napig itt tölti szabadságát. Felejthetetlen emléket hagynak az erre járókban az idevezető út csodálatos vízesései, hegyei. Itt található a világ egyik legrégebbi – több mint 120 éves - golfklubja, valamint Ázsia egyik legkülönlegesebb 18 lyukú golfpályája.

Nuwara Eliyába érkezés után lehetőség egy tradicionális „5 órai” teára a híres Nuwara Eliya Grand Hotelben.
Vacsora és szállás Nuwara Eliyaban.

7. nap Nuwara Eliya – Passikudha
Reggeli után utazás az óceánpartra, útközben egy TEA gyár és teaültetvény meglátogatása.

Vacsora és szállás Passikudhaban.

8-9-10. nap Passikudha / óceánpart
Pihenés a szállodában

Az Indiai-óceán a különleges halak tekintetében a leggazdagabb a világon. Ezt mi is megtapasztalhatjuk. Sri Lanka keleti partján ebben az időszakban van a főszezon, az időjárás ilyenkor a legkedvezőbb. Az óceánpart finom homokos, a víz kristálytiszta.

 

11. nap  Passikudha - Dambulla - Negombo
Utazás Negomboba, útközben az egyedülálló Dambulla-i sziklatemplom megtekintése.
Dambulla (Unesco világörökség): ez a hatalmas sziklatömb méltóságteljesen emelkedik ki a Srí Lanka-i tájból. A sziklába vésett barlang volt a 14 évig száműzetésben élő Walagamba király menedéke. Trónra való visszatérése után (ie. I. század) a király megépítette Dambulla híres sziklatemplomát, ami ma már a világörökség része. Barlangjaiban 2000 m2-n számos falfestmény és szobor található. Öt különálló barlangjában mintegy 150 szobor, köztük a 15 méteres Buddha várja évszázadok óta türelemmel az utazót.

Vacsora és szállás Negomboban.

 

12. nap Colombo - Isztambul -  Budapest
Kora reggel transzfer a repülőtérre, hazautazás isztambuli átszállással. Érkezés Budapestre várhatóan az esti órákban.

****************************************************************************************************

ellátás:
- félpanzió (reggeli és vacsora) 
- első szolgáltatás vacsora, utolsó szolgáltatás vacsora

ár: 989 000 Ft/fő – kétágyas szobában

tartalmazza:
- repülőjegy és illetékek a Turkish Airlines járataival turista osztályon
- szállás kétágyas szobában 
- körutazás a program szerint
- magyar csoportvezető
- helyi idegenvezető
- közlekedés légkondicionált autóbusszal

NEM tartalmazza:
- utasbiztosítás – külön köthető (javasolt)
- útlemondási biztosítás – külön köthető (javasolt)
- vízumdíj: 28 000 Ft/fő
- belépőjegyek a program szerint: kb. 250 USD/fő – helyszínen fizetendő
- borravaló a helyi idegenvezetőnek és a buszsofőrnek a körutazás alatt (javasolt borravaló kb. 8 USD/utas/nap)
- italok az étkezésekhez a körutazás alatt
- ebéd a körutazás alatt
- egyéb személyes költségek

Sri Lanka beutazási feltételek – magyar állampolgároknak:
- beutazástól számítva még legalább 6 hónapig érvényes útlevél
- 2 db üres oldal az útlevélben
- vízum – utasainknak előre elkészítjük
- jelenleg sem teszt, sem covid oltás nem előírás, ettől függetlenül covid oltás megléte javasolt
- Sri Lankára semmilyen kötelező védőoltás nincs

 

 

Infóvonal

Hívjon minket bizalommal:

+36 1 266 9911, +36 20 438-9910

lupustravel@lupustravel.hu