Látnivalók

Colombo - Srí Lanka fővárosa

Colombo az ország egyik legnagyobb városa és egyben kereskedelmi és pénzügyi központja is. Ez az a hely, ahol változatosan keverednek a gyarmati építészet jegyeit magán viselő épületek és a modern felhőkarcolók, a helyi dialektusokban beszélő emberek és a külföldi üzletemberek. Akik szeretik a nyüzsgést és a kulturális kavalkádot, akik képesek felfedezni, mi rejlik a felszín alatt, azok kedvelni fogják ezt a lüktető várost.

Wilpattu Nemzeti Park - szafari túrák

Wilpattu 1085 km²-es területével az ország legnagyobb kiterjedésű nemzeti parkja. 2003-as újranyitása óta tárt kapukkal várja a látogatókat, köztük az ökoturizmus híveit. A park elsősorban leopárdjairól híres, de számos más állatfaj is megfigyelhető.

Sinharaja Nemzeti Park - Sinharaja-erdőség

Srí Lanka délnyugati részén, az ország belsejében helyezkedik el a szigetország egyik legszebb, háborítatlan trópusi őserdővel borított vidéke, a Sinharaja-erdőség. A valaha az egész országrészt beborító hatalmas esőerdő 1988-ban felkerült az UNESCO Természeti Világörökség listájára. Csak a magashegyekben maradtak meg helyenként az esőerdők foltjai, ezeket ma már természeti rezervátumként védik.

Anuradhapura - a Szent város

Az ország első ősi fővárosa, a "Buddhizmus bölcsője", mintegy 1400 éven keresztül (i.e. 3. századtól i.u. 11. századig) Srí Lanka uralkodói innen kormányozták az országot. A Malwatu folyó partján fekvő város 1982 óta az UNESCO Kulturális Világörökség része. Nemcsak történelme, de kiterjedése miatt is ez a legjelentősebb ősi királyi város az országban. Itt található a 2400 éves Szent Bo fa, mely alatt ülve világosodott meg Sziddhártha.

Mihintale - a buddhizmus bölcsője

Mihintale a buddhizmus bölcsőjének számít Srí Lankán, mivel innen eredeztethető a vallás elterjedése a szigeten. Az Anuradhapurától 12 km-re található város fekvése, lélegzetelállító panorámája és történelmi jelentősége miatt az egyik legnépszerűbb zarándokhely az országban.

Polonnaruwa - a középkori főváros

A város, ami időben a második ősi fővárosa Srí Lankának (11-13. század) mára az egyik legjelentősebb turistalátványossággá nőtte ki magát, hiszen itt nem csak a történelmi helyszínekben gyönyörködhet az idelátogató, hanem Srí Lanka természeti adottságaival, állatvilágával is megismerkedhet a környéken található számos nemzeti parknak köszönhetően. Polonnaruwa ősi városa 1982 óta az UNESCO Kulturális Világörökség része.

Minneriya Nemzeti Park - a természet csodái

A természetvédelmi terület Habaranától 40 km-re délkelet felé helyezkedik el. A Minneriya víztározó körül kialakított rezervátum elsősorban gazdag madárvilágáról ismert, de sok elefánt is él itt.

Sigiriya - a Sziklaerőd

Az "Emlékezés Hegyének" is nevezett sziklatömb egy egyedülállóan szép környezetben található. Ez a természeti látványosság egyben több ezer éves kultúra nyomait is őrzi. A kolostoregyüttesben sziklatemplomok, fürdők, tavak és Ázsia legrégebben tervezett kertjei találhatók. Sigiriya ősi városa 1982 óta az UNESCO Kulturális Világörökség része.

Habarana - szafarik és elefántok

Habarana egy fontos közlekedési csomópont, hiszen innen könnyen megközelíthető a keleti és a nyugati terület minden jelentős történelmi látnivalója. Ennek köszönhetően a város számos turistaprogram kiindulási pontja.

Dambulla - barlangtemplom

A fővárostól alig 150 km-re fekvő Dambulla városában található az ország legjobb állapotában lévő barlangszentély-együttese. A Királyi Sziklatemplomot az i.e. I. században alapították és szentélyeit a későbbi évszázadok során többször átalakították, így stílusuk nagymértékben eltér egymástól. Az 1991 óta UNESCO világörökségi védettséget élvező szentélyek csarnokait díszítő freskók és szobrok a buddhista művészet igazi gyöngyszemei.

Matale - fűszer és batik

Kandy közelében található Matale. Ez a jellemzően mezőgazdaságból élő város közkedvelt állomása a Srí Lankára utazóknak, hiszen itt közelebbről megismerkedhetnek a fűszertermesztéssel és az ősi mesterséggel, a batikolással.

Aluvihara - sziklatemplom

Aluvihara Kandy és Matale között található. I.e. 80-ban 500 szerzetes gyűlt itt össze, hogy végleges formába rögzítsék Buddha tanításait. 3 év alatt elkészült a Tipitaka Srí Lanka-i változata, az első szigeten keletkezett írásmű. Aluviharaban a mai napig folyik a buddhista tanok oktatása, valamint a vallási szövegek hagyományos módon történő rögzítése.

Kandy - a hegyi főváros

1988 óta az UNESCO Kulturális Világörökség részeként is számon tartott festői Kandy az ország második legnépesebb városa, Srí Lanka utolsó királyi fővárosa (1473-1815 között). Hegyekkel és teaültetvényekkel övezett tágas völgyben fekszik 490 méter magasságban és központjában egy hosszan elnyúló mesterséges tó helyezkedik el. A királyok utolsó fellegvára az ország legszebb településeként is ismert.

Peradeniya - botanikus kert

Kandy körzetének egyik legfontosabb és egyben legszebb látnivalója a Peradeniyában található Botanikus Kert, amely napjainkban a világ egyik leggazdagabb kertjének számít 4000 különféle növényével. Legfőbb attrakciója az orchideaház, ahol több száz orchidea virágzik és illatozik.

Pinnawela - elefántok árvaháza

Pinnawela nem véletlenül az egyik legnépszerűbb turistacélpont Srí Lankán, hiszen itt egy életreszóló élménnyel gazdagodik az idelátogató. A Kagalle-tól néhány kilométerre található Elefánt Menhely szolgál lakhelyéül a vadonban elárvult elefántoknak. A rezervátumban az elefántok gondos felügyelet mellett szabadon mozoghatnak a látogatók nagy örömére.

Kitulgala - aktív pihenés

Az erdőkkel és dús növényzettel övezett hegyek között meghúzódó kedves kis hely a sziget egyik gyöngyszeme. A Kelani Ganga, azaz a Kelani folyó völgye nem csak látványában lenyűgöző, de ideális hely a vadvízi evezésre is. Ráadásul a filmrajongók számára is érdekes, hiszen itt forgatták Sir David Lean klasszikusát, a "Híd a Kwai folyón" című filmet.

Ella - hasadék és vízesés

Ella 1050 méteren a központi hegységben fekszik, mindösszesen 68 km-re Nuwara Eliya-tól. Ella sinhala nyelven „vízesés”-t jelent. Nevét az ott található sok vízesés után kapta. Gyönyörű kirándulóhely, nem mindennapi látvánnyal!

Nuwara Eliya - a tea hazája

Nuwara Eliya az ország legmagasabban fekvő városa. Manapság "Kis Angliának" is nevezik, hiszen itt a levegő mindig tiszta és hűvös (10–15°C), sokszor ködös és esős. A hegyek közötti völgy, ahol a város található, a 19. század közepéig sűrű erdővel benőtt, vadállatokkal teli, lakatlan vidék volt. Ekkor a britek felfedezték a magasan fekvő, de sík és hűvös terület kiváló adottságait és az európaiak körében igen népszerű várossá tették.

Ádám-csúcs - Buddha lábnyoma

Az Ádám-csúcsot (Adam's Peak), ami szingalézül Sri Pada, ősidők óta tisztelet övezi. A buddhista hívők szerint ez Buddha lábnyoma, amit a szigeten tett látogatása során hagyott hátra, míg a hinduk Siva lábnyomaként tisztelik. A zsidók és a keresztények is szent helyként tekintenek a 2224 méter magas hegyre, hitük szerint Ádám a Paradicsomból való kiűzetése után itt lépett először a földre.

Horton Plains - a Világvége

A sziget egyik legcsodálatosabb tája a természetvédelmi területté nyilvánított Horton Plains fennsík. Hullámzó, ligetes táj, alacsony fák, örökzöld erdők, széles tisztások jellemzik a tájat. A 2100 méter magasan fekvő vidékre meredek szerpentin vezet. A gyakori esőzések miatt az idő hűvös és párás. Srí Lanka központi Felföldjei 2010 óta az UNESCO Természeti Világörökség részét képezik.

Yala Nemzeti Park - leopárdok és madarak

Colombótól 309 km-re délre helyezkedik el ez az 1259 km²-es park. Nemcsak területének nagysága, hanem változatos domborzata is ideális lakhelyéül szolgál a különböző állatoknak. A Yala Nemzeti Parkban lehet a világon talán a legjobban megfigyelni és lefényképezni a vadon élő leopárdokat és itt látható Srí Lanka nemzeti madara, a dzsungeltyúk is.

Galle - a kikötőváros

A szigetország délnyugati csücskében fekszik Galle kikötővárosa, mely európai stílusú óvárosával és ódon erődítményével a gyarmati időszak kimagasló jelentőségű emléke, egyben 1988 óta Srí Lanka egyik UNESCO világörökségi védettséget élvező kulturális helyszíne. 

Infóvonal

Hívjon minket bizalommal:

+36 1 266 9911, +36 20 438-9910

lupustravel@lupustravel.hu