Srí Lanka - vagy ahogy a gyarmatosítók idejében hívták, Ceylon - egy könnycsepp alakú sziget az Indiai-óceánban, Indiától délre, az Egyenlítőtől 880 km-re északra. Homokos tengerpartja pálmafákban, a sziget belseje buja növényzetben és állatvilágban gazdag, ahol teaültetvények, rizsföldek, trópusi őserdők váltogatják egymást. A kellemes klíma, a több mint 2000 éves kőbe vésett történelem, a fantasztikus kirándulások évről évre rengeteg turistát vonzanak a világ minden tájáról. 
 
 
Történelem: 
Az egyik legrégebbi buddhista krónika, a Mahavamsa szerint a szingalézek Kr.e. 544-ben érkeztek a szigetre Indiából Vijaya herceggel. Az indo-arja népcsoporthoz tartozó szingalézek Srí Lanka őslakosainak - a veddáknak - helyét foglalták el, akiknek száma napjainkra kb. 100 főre csökkent. A szingalézek a sziget középső részén letelepedve fejlett civilizációt hoztak létre.
Kr. e. 2. században az ország fővárosa Anuradhapura volt. Ezt az időszakot tekinthetjük a sziget "aranykorának". A királyok számtalan pagodát, gátat, öntöző- és csatornarendszert, valamint víztározót építtettek. Ebben az időszakban érkezett a buddhizmus az országba Mahinda indiai herceg révén. Az Indiából jövő támadások miatt a király székhelye Polonnaruwa, Kotte majd Kandy lett.
Az első európai hajósok 1505-ben jártak a szigeten. Szívesen keresték fel az országot a portugálok, akik Kandy királyával történt egyezség után az ország tengerparti részén telepedtek le. Helyüket 1656-ban a hollandok foglalták el. 140 éves ott-tartózkodás után a hollandokat az angolok követték, akik 1815-ben gyarmatosították a szigetet.
Srí Lanka 1948-ban nyerte el függetlenségét a Brit Nemzetközösség tagjaként. 1960-ban itt választották meg a világ első miniszterelnöknőjét Siramavo Bandaranaike személyében, akit 1993-ban lánya, Chandrik Bandaranaike követett. 1972-ben kiáltották ki a köztársaságot, ekkor lett Ceylonból Srí Lanka. A polgárháború 1983-ban robbant ki és 2009-ben ért véget a tamil felkelők vereségével.
 
Hivatalos országnév: Srí Lanka Demokratikus Szocialista Köztársaság (korábban Ceylon)
Államforma: köztársaság
Főváros: Sri Jayewardenepura (adminisztratív), Colombo (kereskedelmi)
Terület: 65 525 km˛
Népesség: kb. 21 128 000 fő
Éghajlat: trópusi
Hivatalos nyelv: szingaléz, tamil, angol
Etnikai összetétel: szingaléz: 74%, tamil: 17%, muzulmán: 7%, egyéb: burgerek, veddák
Vallás: buddhista (69%), hindu (15%), mohamedán (8%), keresztény (8%)
Pénznem: Sri Lanka-i rúpia, 100 LKR = 1 USD (2011 szeptember)
Időeltolódás: nyári időszámításkor +3,5 óra, téli időszámításkor +4,5 óra (CET)
Elektromosság: 230 V 50 HZ, átalakító szükséges (angol szabvány)
Nemzetközi hívószám: +94
Nemzetközi gépkocsijele: CL
Nemzeti ünnep: február 4. (függetlenség kikiáltása)
Nemzetközi szervezeti tagság: ENSZ (1955), Nemzetközösség
Természeti kincsek: drága- és féldrágakő, grafit, foszfát, agyag, ásványi anyagok.
Fő exportcikkek: fűszer, tea, kaucsuk, kókusz, fahéj, textil, drágakő, kerámia, faáru, ruha, bőráru

Infóvonal

Hívjon minket bizalommal:

+36 1 266 9911, +36 20 438-9910

lupustravel@lupustravel.hu