Pénznem:
Srí Lanka hivatalos pénzneme a rúpia. Jelenleg 1 rúpia = 2.2 Ft (2015 július). Az árfolyam változhat.

Érkezés után érdemes mindjárt a repülőtéren pénzt váltani, ahol több bank is verseng a kegyeinkért. Szinte minden szállodában van lehetőség a pénzváltásra, de az árfolyam általában rosszabb, mint a bankokban.

Javasolt itthonról kis címletet (pl. 1 és 5 USD) is magunkkal vinni, ezzel helyi pénz hiányában az utcán is tudunk apróbb ajándéktárgyakat, üdítőket vásárolni, esetleg borravalónak is adhatjuk. 3 csillagos vagy magasabb kategóriájú szállodákban, bankokban elfogadják az ismertebb dombornyomott hitelkártyákat (VISA, Mastercard, stb.).

Hazafelé a Colombo-i repülőtéren visszaválthatjuk megmaradt rúpiánkat - az árfolyammal nem járunk jól -, de ehhez be kell tudni mutatni a pénzváltásról szóló igazolást, blokkot.
 
Étkezés:
A Srí Lanka-i konyha igen ízletes és változatos a sokféle rizsnek, a különféle fűszereknek, fűszerkeverékeknek (currypor), zöldségeknek, halaknak, gyümölcsöknek, a kókusztejnek és a gyarmatosítás során ért különböző hatásoknak köszönhetően.
Nemzeti ételük a rizs és a curry. Srí Lankán több mint 15 fajta rizst termesztenek az apró, gömbölyű szeműtől a hosszúszemű basmatin át a piros Kakukuhaalig. A curry készülhet bármilyen húsból, halból és zöldségből és természetesen a különböző fűszerek keverékéből. A vegetáriánusok is bőven tudnak válogatni a számos ízletes zöldségből és gyümölcsből készült curry közül.
 
Az appam egy tipikus Srí Lanka-i étel, leginkább a palacsintához lehet hasonlítani, amit sült tojással vagy mézzel és joghurttal esznek. De a tenger gyümölcseit kedvelők is kedvükre válogathatnak a számos finomságból. A trópusi gyümölcsök sokasága, mint például a mangó, az ananász, a banán és a papaya, illetve számos nálunk kevésbé ismert, de ízletes gyümölcs is megtalálható a szigetországban.
 
Nemzeti italuk a méltán híres ceyloni tea és a hűsítő kókusztej.
 
FONTOS! Csapvizet, jégkockát ne fogyasszunk és lehetőség szerint vízzel kevert üdítőitalokat se. Jó minőségű palackozott vizet, üdítőket, vagy helyi sört találunk a szállodákban, boltokban. A teát sokszor forró tejjel szolgálják fel egy külön bögrében.
 
 
Öltözködés:
Utazás előtt mindenképpen érdemes végiggondolni, hogy mi az úticélunk. Ha csak az óceánpartra megyünk, elég a nyári öltözet, a fürdőruha és mivel bármikor lecsaphat egy rövid zápor, jó, ha van egy esőkabát is a poggyászunkban. Ha viszont körutazáson veszünk részt és a hegyek közé is elmegyünk, mindenképpen vigyünk magunkkal pulóvert, vastagabb nadrágot is. A napszúrás elkerülése érdekében a fejünket folyamatosan védjük kendővel, vagy sapkával és bőrünket kenjük magas faktorszámú naptejjel. Érdemes könnyű és világos pamut-, vászon ruházatot magunkkal vinni.
 

FONTOS!

  • Ha utunk során templomot, szent helyet látogatunk meg, akkor mindenképpen vigyünk magunkkal hosszú nadrágot/szoknyát - ami a térdet takarja-, valamint olyan felsőruházatot, ami elfedi a vállunkat.
  • A nudizmus és a monokini viselése nem javasolt, sértheti a helyieket.
  • Mivel a templomokba, szent helyekre cipőben nem lehet belépni, javasolt egy - eldobásra ítélt - zoknit is magunkkal vinni.
 
Közlekedés:
A Colombo-i repülőtérről utunkat többféle közlekedési eszközzel folytathatjuk. Ha szervezett utazáson veszünk részt, akkor minden bizonnyal vár bennünket egy idegenvezető, egy személyautó, minivan vagy autóbusz, amellyel eljuthatunk a szálláshelyünkre. Ha egyénileg érkezünk, és nem akarjuk igénybe venni valamelyik tömegközlekedési eszközt (vonatot vagy autóbuszt), akkor vagy a repülőtér közelében várakozó minibuszokba telepedhetünk be, vagy taxival folytathatjuk utunkat. A sárga tetejű taxit akkor bérelhetjük ki, ha a kocsi tetején lévő kis zászlócska felfelé mered. A fővárosba vezető bő 30 km-es út tarifáját célszerű előre tisztázni, nehogy utólag felesleges vitába bonyolódjunk a sofőrrel. Amikor már megszabadultunk a bőröndjeinktől, és a városon belül szeretnénk egyik helyről a másikra a lehető leggyorsabban eljutni, akkor érdemes igénybe venni a délkelet-ázsiai közlekedési „csodát”, az igénytelen kialakítású, de roppant praktikus négykerekű járgányt, a „tuk-tuk”-ot.

Bérelhetünk Srí Lankán kocsit (csak sofőrrel ajánlott), légi-, szárazföldi- vagy vízi járműveket egyaránt. A légi taxivállalat belföldi charter járatokat indít. A legfontosabb kikötővárosok: Colombo, Trincomalee, Galle, Jaffna.
 
Amennyiben gépkocsivezető nélkül szeretnénk autót bérelni, be kell szereznünk helyben egy speciális jogosítványt (minimum 3-4 nap), amit érvényesíttetnünk kell a helyi autóklubnál (Srí Lankan Automobile Association). A Külügyminisztérium ugyanakkor nem javasolja, hogy kiutazó turisták maguk vezessenek bármilyen gépjárművet. A balra hajts szabálya, a helyi utak rendkívül rossz állapota, a közlekedési szabályok kaotikus alkalmazása, az angol nyelvű útjelző táblák hiánya és a helyi hivatásos sofőrök agresszív vezetési stílusa miatt erősen ajánlott sofőrrel együtt autót bérelni. 
 
A közutak hossza mintegy 152 423 km, az utóbbi évek során nemcsak minőségileg, de mennyiségileg is bővült ez a hálózat, de vigyázzunk, mert a helyi közlekedés nem európai jogosítványhoz lett kitalálva. Az úthálózat elég gyenge, két sávon sokszor 4-5 autó is elfér egymás mellett. Előfordulhat, hogy sofőrrel olcsóbban kapunk autót, mint sofőr nélkül.
 
A főváros főpályaudvaráról, – ami a Fortban található – indulnak mind a távolsági buszok, mind a Colombo–Kandy–Nanu Oya–Nuwara Eliya–Badulla útvonalon közlekedő szerelvények. Az intercity járatokra nem drága a menetjegy, de előre meg kell váltani, mert a kocsikban nem lehet állva utazni! Az első osztályra szóló jegy mindig légkondicionált vagont, a szalonból a festői vidékre jó kilátási lehetőséget és kényelmes hálókocsit jelent. A Colombo és Galle közötti 3 órás expressz járat csak két helyen áll meg: Ambalangoda és Hikkaduwa megállóhelyeken. A vasútvonalak hossza 1953 km.
 
 
Ünnepek:
Minden valószínűség szerint Srí Lankán van a világon a legtöbb munkaszüneti- és ünnepnap, mivel a szigeten a buddhista, a hindu, a muzulmán és a keresztény ünnepeket is tartják.
Minden hónapban teliholdkor, azaz az úgynevezett "poya napokon" a hívők és a nem hívők egyaránt munkaszünetet tartanak. A 12 "poya napnak" minden évben más és más elnevezése van, igazodva Buddha életéhez, illetve a buddhizmushoz. Ha bármilyen programot szervezünk, célszerű az éppen aktuális holdnaptár szerinti ünnepi nyitva- vagy zárvatartásra jó előre felkészülni, nehogy meglepetés érjen bennünket.
A vallási ünnepeken, felvonulásokon - a peraherán - részt venni mindenkinek nagy élményt jelent.

Infóvonal

Hívjon minket bizalommal:

+36 1 266 9911, +36 20 438-9910

lupustravel@lupustravel.hu