SRI LANKA GYAKORI KÉRDÉSEK (FAQ)

1/ Mikor utazzunk Srí Lankára?
Srí Lankára egész évben utazhatunk - télen és nyáron egyaránt, mindkét időszalban találunk olyan partszakaszt, ahol száraz, napos idő van.
- A nyugati, dél-nyugati, déli óceánparton (Bentota, Kalutara, Wadduwa, Beruwela, Unawatuna, Induruwa, Ahungalla, Hikkaduwa, Galle, Mirissa, Tangalle) a téli és tavaszi hónapokban, azaz decembertől - áprilisig van a főszezon, ekkor a legjobb az időjárás, ez a száraz évszak.
Itt a nyári hónapokban nagyon magas a páratartalom, sokat esik az eső és az óceán kevésbé alkalmas a fürdésre – cserébe nagyon kedvezőek az árak.
- Sri Lanka keleti partján (Trincomale, Nilaweli, Passikudah) a nyári hónapokban, májustól - októberig van a főszezon. Ekkor a legjobb az időjárás, itt ez a szárazévszak, ráadásul sok helyen gyönyörű fehér korallhomokos a partja.
A téli hónapokban ez a partszakasz esős.
- Ha körutazásra készülünk az útvonalunktól függően egész évben számíthatunk esős szakaszokra. Sigiriya, Polonnaruwa környéke például a nyári hónapokban a legszárazabb.

2/ Mikor van monszun (esős évszak) Srí Lankán?
Srí Lankán az óceánpartot az esős évszak szempontjából több régióra oszthatjuk.
- Keleti part, észak-keleti part: novembertől - márciusig esik legtöbbet az eső. A nyár száraz, napos - ez a főszezon.
- Nyugati part, déli part: májustól - októberig, novemberig van esős évszak, ekkor esik a legtöbbet az eső. Emellett ilyenkor nagyon magas a páratartalom. Itt a téli hónapokban a legjobb az időjárás, ez a főszezon.

3/ Milyen pénz van Srí Lankán?
Srí Lankán a helyi pénz a Srí Lankai Rúpia.

4/ Milyen pénzt vigyünk magunkkal Srí Lankára?
Az országban a Srí Lankai Rúpia mellett a leginkább közismert az USD, de a pénzváltóknál az ismertebb valutákat gond nélkül váltják napi árfolyamon. (Euro, USD, Angol Font, Svájci Frank, stb.)

5/ Hol váltsunk pénzt?
Érkezéskor a repülőtéren érdemes pénzt váltani - több bank is van, az árfolyam általában egyforma.
Amennyiben utazásunk során további rúpiára van szükségünk, abban az esetben nagyobb városok bankjaiban, szállodáiban válthatunk pénzt. A szállodákban általában rosszabb az árfolyam.
Érdemes eltenni a váltásnál kapott papírt. Amennyiben hazaindulásnál marad rúpiánk, akkor a repülőtéren a váltáskor kapott papír bemutatásával visszaválthatjuk a maradékot. (A jelenlegi devizahiáőnyos gazdasági helyzetben, sokszor zárva van a pénzváltó a repülőtéren, nem lehet visszaváltani a megmaradt rúpiát. Érdemes annyit váltani, amennyit el is költenek. Ha mégis marad a repülőtéren el tudják vásárolni a maradékot.)
Utcán vagy egyéb nem hivatalos pénzváltónál NE váltsunk pénzt.

6/ Elfogadják a hitelkártyát/bankkártyát Srí Lankán?
Szállodákban és nagyobb üzletekben elfogadják az ismertebb bankkártyákat (VISA, Mastercard).
Ajánlott a nagyobb bankfiókokban és a szállodákban elhelyezett bankjegykiadó automaták használata. Egyes bankok rendszere automatikusan letiltja a hitelkártyát Srí Lanka-i tranzakció esetén, ez kellemetlenségeket eredményezhet, ezért utazása előtt érdeklődjön bankfiókjában.

7/ Van kötelező védőoltás Srí Lankára?
Kötelező oltás nincs. 
Az ajánlott oltásokról bővebb tájékoztatást a Nemzetközi Oltóközpont weboldalán találnak. www.oltokozpont.hu

8/ Kell vízum Srí Lankára?
Magyar állampolgároknak kell vízum a Srí Lankára történő beutazáshoz. A turista vízumokról bővebb információt itt talál, illetve a turista vízum ügyintézésével kapcsolatban forduljon bizalommal kollégáinkhoz.

9/ Vezethetek autót Srí Lankán? Elfogadják a magyar jogosítványt Srí Lankán?
A magyar jogosítványt NEM fogadják el. A magyar jogosítvány mellett nemzetközi jogosítványra is szükség van, melyet a helyi autóklubban külön érvényesíttetni kell (általában néhány napos procedúra).
Tekintettel a kaotikus közlekedési viszonyokra, a rossz útviszonyokra, az angol nyelvű útjelző táblák hiányára és a baloldali közlekedésre, nem javasoljuk az autóvezetést Srí Lankán. Érdemes autót sofőrrel bérelni - sokkal biztonságosabb és árban is kedvező. Ráadásul a helyi sofőr-idegenvezetők felkészültek, ismerik az országot, a látnivalókat, az út és közlekedési viszonyokat, az érdekes helyeket, a jó éttermeket.
Kollégáink örömmel adnak ajánlatot akár komplett programra, akár csak autóra sofőrrel.

10/ Bérelhetek autót Srí Lankán?
Igen, de a magyar jogosítvány nem elég hozzá - lásd az előző pontot. Az autóbérlést nem ajánljuk, érdemesebb autót sofőrrel együtt bérelni.
Kollégáink örömmel adnak ajánlatot akár komplett programra, akár csak autóra sofőrrel.

11/ Biztonságos az interneten helyi idegenvezetőt/sofőrt foglalni?
Nem érdemes egyéni taxisokat, sofőröket ismeretlenül az interneten foglalni. Lehet szerencsénk, találhatunk megbízható, jó sofőrt, de sok csaló is van. Előleget semmiképpen ne fizessünk ismeretleneknek, nem biztos, hogy kapunk is valamit a pénzünkért. Sok esetben gond van a nyelvtudással, ill. a tárgyi tudással. Srí Lankára rengeteg használt autót visznek Japánból, ezekkel sokan szerencsét próbálnak a turizmusban. Ezeknek az autóknak a műszaki állapota sokszor nem kielégítő, nincs tartalék autó/sofőr ha valami balul üt ki az utazás során (baleset, lebetegszik a sofőr, stb.) és általában nem rendelkeznek megfelelő biztosításokkal.
Ne felejtsük el, hogy a kedvezőbb ár sokszor "fekete" munkát jelent, azaz baj esetén nem vagyunk biztonságban, nincs kihez fordulni.
Mindenképpen javasoljuk, hogy magyarországi vagy Srí Lanka-i, hivatalosan működő utazási irodánál foglaljunk "képesített", profi sofőr-idegenvezetőt. A végösszeg általában olcsóbb - nincsenek rejtett, a helyszínen kiderülő költségek, biztosabb és biztonságosabb.

12/ Tudok az óceánpartról kirándulni, csillagtúrázni Srí Lankán?
Igen is - meg nem is. Egy-egy látnivalóhoz eljuthatunk, de ha a fontosabb látnivalókat szeretnénk megnézni (Anuradhapura, Polonnaruwa, Sigiriya, Dambulla, Kandy, Peradeniya, Nuwara Eliya, Pinnawela) akkor érdemes egy néhány napos körutazást választani. Az úthálózat, a távolságok, a domborzati viszonyok miatt ezek a látnivalók nem érhetőek el 1 napos kirándulás keretében.
A Colombo alatti partszakaszról Kandy-Pinnawela megtekintése megoldható 1 napos kirándulással, de kora hajnalban kell elindulnunk és késő este/éjszaka érkezünk vissza, ráadásul alig látunk valamit.

13/ Szabad Srí Lankán Buddha szobrokat fényképezni?
Igen szabad. DE! Fontos, hogy sosem fényképezhetünk Buddha szobrot emberrel együtt.
Azaz nem szabad a szobor előtt "pózolni". Ennek az az oka, hogy a buddhizmusban tilos Buddhát az emberhez hasonlítani. Ha mégis megtesszük, akkor túl azon, hogy megsértjük a vallásukat, komoly büntetésre számíthatunk.

14/ Tudom a mobiltelefonomat használni Srí Lankán?
Igen. Mindhárom magyar mobilszolgáltatónak van helyi szerződött partnere. A turisták által látogatott helyeken és a szállodákban általában jó a térerő. A pontos díjakról érdeklődjön mobil szolgáltatójánál, a tarifa az Ön díjcsomagjától függ.

15/ Mennyibe kerül a mobilhívás Srí Lankáról?
Kérjük érdeklődjön a mobil szolgáltatójánál, a tarifa az Ön díjcsomagjától függ.
A fogadott hívás általában jóval kedvezőbb, mint az onnan kezdeményezett.

16/ Van lehetőség adatroaming használatára Srí Lankán?
Igen, van. Kérjük érdeklődjön a mobil szolgáltatójánál, a tarifa az Ön díjcsomagjától függ.

17/ Van WIFI a szállodákban Srí Lankán?
Igen, általában minden szállodában van (3* vagy felette) és ritka kivétellel általában ingyenes.
Foglaláskor ellenőrizze, hogy az Ön szállodájában van-e elérhető WIFI szolgáltatás, ill. hogy van-e díja.

18/ Van WIFI a körutazásoknál használt autókban, buszokban ?
Igen, az általunk biztosított autókban, kis és nagybuszokban általában van WIFI. Amennyiben ez fontos önnek, kérjük foglaláskor jelezze és gondoskodunk róla, hogy önnek mindenképpen legyen WIFI elérhetősége az autóban/buszban. 

19/ Kössek utasbiztosítást, ha Srí Lankára utazok?
Igen, mindenképpen javasolt. Fontos, hogy olyan biztosítást kössünk, ami érvényes Srí Lankán és tengerentúli utazásról lévén szó, megfelelő fedezetet nyújt, ha baj történik. Ne feledkezzünk meg egy esetleges baleset utáni hazaszállításról, ill. hogy az Európai színvonalú kórházak Srí Lankán általában drága magánkórházak. Baj esetén egy "olcsó", egyszerűbb biztosítás nem biztos, hogy kellő fedezetet nyújt.

20/ A bankkártyámhoz van utasbiztosításom, elég ez egy Srí Lankai utazáshoz?
Utazás előtt mindenképpen egyeztessen a bankjával, tudja meg, hogy milyen fedezetet nyújt a biztosítása, ill. hogy Európán kívüli utazásra érvényes-e.
Amennyiben nem, mindenképpen érdemes külön utasbiztosítást kötni.
Javaslatunk: érdemes olyan utasbiztosítást kötni, ahol a biztosító minimum 50-60 M Ft-ig (de inkább magasabb összegig) vállal fedezetet az orvosi, mentési költségekre

21/ Vásárolhatok ingatlant Srí Lankán?
A Magyar Külügyminisztérium Konzuli szolgálata felhívja a figyelmet, hogy Srí Lanka-i ingatlanvásárlás során több magyar állampolgár is csalás áldozata lett. A jóhiszeműen eljáró vásárlók az ingatlan adásvétele során közreműködő segítőnek kifizették a vételárat, azonban az nem jutott el a valódi tulajdonoshoz, így a szabályos szerződés ellenére az ingatlan tulajdonjogát nem szerezték meg és nem jutottak birtokba.
A csalásban Srí Lanká-n élő magyar állampolgárok is közreműködtek, megbízható ügylet látszatát keltve ezzel a megkárosítottakban. Hasonló csalás más európai uniós tagállam állampolgárát is érte. A fentiekre tekintettel nem ajánljuk, hogy Srí Lanká-n ingatlant vásároljon. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy 2013. január 1-jétől a külföldiek ingatlanszerzését a helyi jogszabályok nagymértékben korlátozzák.
forrás: Magyar Külügyminisztérium, Konzuli szolgálat, 2018 augusztus

22/ Csak nők/lányok utazunk Srí Lankára, biztonságos?
Szervezett keretek között igen, nyugodtan utazhatunk - az utazási irodák által foglalt szállások, privát transzferek, vagy csoportos utazások teljesen biztonságosak.
Mint a világon mindenhol itt sem árt az óvatosság, ha egyedül, turisták által nem látogatott helyeket látogatunk. Magánszervezés esetén azonban nem árt az óvatosság, körültekintően járjunk el utazásunk megszervezésénél, mind a szállásunk, mind a közlekedési eszközöket illetően.

23/ Adam's Peak - mikor érdemes felmenni?
Január - február hónapokban. Ekkor a legalkmasabb az időjárás a hegy megmászására. A zarándokok az utat általában éjszaka teszik meg - éjfélkor indulnak-, hogy hajnalban gyönyörködjenek a lélegzetelállító napfelkelte látványában a hegycsúcsról.

 

Infóvonal

Hívjon minket bizalommal:

+36 1 266 9911, +36 20 438-9910

lupustravel@lupustravel.hu